FBiH: Mikrokreditni sektor bilježi negativan finansijski rezultat

Bez autora
Jun 04 2015

U Federaciji Bosne i Hercegovine sa 31.03.2015. godine dozvolu za rad Agencije za bankarstvo FBiH imalo je 13 MKO, od toga 12 MKF (neprofitne organizacije) i jedno MKD (profitna organizacija), koje poslovanje obavljaju putem 282 organizaciona dijela. U mikrokreditnom sektoru sa 31.03.2015. godine bilo je zaposleno 1.265 radnika. Iako su osam od 13 MKO ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od oko tri miliona KM, mikrokreditni sektor u FBiH bilježi negativan finansijski rezultat od oko 11 miliona KM, a što je posljedica negativnog rezultata jedne MKF u iznosu od oko 14 miliona KM. Generalno, mikrokreditni sektor u FBiH pokazuje znakove oporavka, međutim ukupni pokazatelji poslovanja mikrokreditnog sektora su značajno narušeni zbog izuzetno loših rezultata poslovanja samo jedne MKF. Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na kreditiranje poljoprivrede (34%) i uslužnih djelatnosti (22%), te se većim dijelom odnosi na dugoročne kredite fizičkim osobama.

FBiH: Mikrokreditni sektor bilježi negativan finansijski rezultatU Federaciji Bosne i Hercegovine sa 31.03.2015. godine dozvolu za rad Agencije za bankarstvo FBiH imalo je 13 MKO, od toga 12 MKF (neprofitne organizacije) i jedno MKD (profitna organizacija), koje poslovanje obavljaju putem 282 organizaciona dijela.

U mikrokreditnom sektoru sa 31.03.2015. godine bilo je zaposleno 1.265 radnika. Iako su osam od 13 MKO ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od oko tri miliona KM, mikrokreditni sektor u FBiH bilježi negativan finansijski rezultat od oko 11 miliona KM, a što je posljedica negativnog rezultata jedne MKF u iznosu od oko 14 miliona KM.

Generalno, mikrokreditni sektor u FBiH pokazuje znakove oporavka, međutim ukupni pokazatelji poslovanja mikrokreditnog sektora su značajno narušeni zbog izuzetno loših rezultata poslovanja samo jedne MKF.

Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na kreditiranje poljoprivrede (34%) i uslužnih djelatnosti (22%), te se većim dijelom odnosi na dugoročne kredite fizičkim osobama.

Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na ukupne kredite u mikrokreditnom sektoru u prvom kvartalu 2015. godine su iznosile 25,10% i bilježe značajno smanjenje u odnosu na prethodne godine.

U cilju smanjenja kamatnih stopa na mikrokredite, a u kontekstu zaštite potrošača-klijenata mikrokreditnih organizacija, te ispunjenja misije mikrokreditiranja, Agencija u kontrolama posebno cijeni i kontrolira sve vrste troškova poslovanja MKO koji imaju značajnog utjecaja na formiranje kamatnih stopa, te ocjenjuje njihovu neophodnost, shodno čemu izdaje adekvatne naloge.

Fokus kontrola Agencije, i u narednom periodu, biti će na kontroli troškova MKO, njihovoj opravdanosti i svrsishodnosti, s ciljem smanjenja kamatnih stopa na mikrokredite koje plasiraju MKO iz FBiH.

Bilansna suma MKO sa 31.3.2015. godine iznosi 431,3 miliona KM i bila je manja za 21 milion ili pet posto u odnosu na stanje sa 31.12.2014. godine.

Na ovaj pad najviše utjecaja imao je pad bilansne sume kod jedne MKF, koja je istu smanjila za čak 14,5 miliona KM ili 41%.

Ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive, sa 31.3.2015. godine, iznosili su 371,2 miliona KM i čine 86% ukupne aktive MKO, te su manji za tri posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su neto krediti iznosili 343,1 milion KM i manji su za tri posto u odnosu na stanje sa 31.12.2014. godine.

Osnovni izvor sredstava MKO su obaveze po uzetim kreditima koje su na dan 31.03.2015. godine iznosile 254,7 miliona KM ili 59% ukupne pasive i manje su za četiri posto u odnosu na stanje sa 31.12.2014. godine.

Ukupni kapital MKO na dan 31.03.2015. godine iznosio je 149,7 miliona KM ili 35% ukupne pasive MKO koji je manji za 11,4 miliona KM ili sedam posto u odnosu na kraj prethodne godine, od čega je kapital MKF iznosio 147,2 miliona KM ili 98,3%, a kapital jednog MKD 2,5 miliona KM ili 1,7%.

Na smanjenje kapitala mikrokreditnog sektora najveći utjecaj ima smanjenje kapitala kod jedne MKF, kod koje je uslijed gubitaka u poslovanju kapital smanjen za 14,4 miliona KM. Bez podataka ove MKF, mikrokreditni sektor bi bilježio rast kapitala u iznosu od tri miliona KM u odnosu na kraj prethodne godine.

Primjena načela zakonitosti i održavanja propisanih standarda, i primjena principa domaćinskog ili dobrog privrednog poslovanja je isključiva odgovornost i obaveza organa upravljanja i rukovođenja, te predstavlja minimalan uvjet za uspješno i stabilno poslovanje MKO, a shodno tome je i neophodan uvjet za održavanje licence za rad MKO-a.

Jedna MKF, nedomaćinskim poslovanjem i poslovanjem suprotno principima potrebne pažnje dobrog privrednika, te višestrukim i kontinuiranim kršenjem svih propisanih uvjeta poslovanja mikrokreditnih organizacija, u značajnoj mjeri destabilizira mikrokreditno tržište nanoseći direktnu štetu imovini fondacije, njenim povjeriocima, klijentima, te doniranim sredstvima od opšteg i zajedničkog interesa građana FBiH.

Agencija je, u cilju stabilnosti mikrokreditnog sistema, poduzela brojne korektivne mjere prema istoj MKF, međutim privremenim mjerama suda na prijedlog predmetne MKF, rješenja Agencije su odložena do okončanja upravnog spora, a nadležnosti Agencije iz zakona o Agenciji i ZoMKO u ovom slučaju su u potpunosti derogirane, čime je Agencija onemogućena djelovati na način da efikasno regulira tržište i štiti stabilnost mikrokreditnog sistema u FBiH.

Na temelju zahtjeva povjerilaca, Općinski sud u Sarajevu je 16.3.2015. godine pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Fondacijom i imenovao privremenog stečajnog upravnika, saopćio je Ured  za informisanje  Agencije za bankarstvo FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik